Růženec - a co já s ním?

14. 10. 2011 17:11
Rubrika: Ze života | Štítky: tema:ruzenec2011

Po přečtení pár článků jsem se i já zamyslela nad růžencem....


Růženec si nějakým způsobem uvědomuju už odmala. Když jsem byla u babičky a šli jsme na mši, vždycky se tam před ní modlili babičky klasicky růženec. Moje mamka se ho modlila a modlí pěkně v klidu, doma.

Jako malá jsem si taky občas dětsky řekla, že se ho budu modlit, ale nevěděla jsem jak, myslela jsem, že stačí se 50x pomodlit Zdrávas, Maria, o nějakých tajemstvích či Otčenáších mezi tím jsem neměla ani potuchy:-)!

Někdy ve 12 letech jsem jednou jela domů z Prahy, jak já říkám, "svatým" autem. Já, 2 kněží a řídil pan biskup:-)! Chvíli si jentak povídali, potom se rozhodli pomodlit právě růženec. Dost jsem se rozklepala, že to bude trapas, každý měl jeden desátek, tak jsem se ještě kněze vedle mě šeptem ptala, jaký to na mě vychází tajemství. Vše se zvládlo, moji spolucestující si po modlitbě mezi řečí i vyprávěli vtipy o blondýnách:-), ale tehdy mě oslovila ta samozřejmost, modlit se růženec, tu dlouhou modlitbu...

Až někdy teď, během studia na vejšce, sem si k této modlitbě našla nějaký vztah.

Modlím se ho jak sama, tak s lidmi, což je spíš mimořádně, o to víc to možná prožívám.  A sama - modlím se ho často na cestě do nebo ze školy. Možná to někomu může připadat, že uprostřed lidí se to nedá, ale já si myslím, že dá. Pokud mám pocit, že jsem se na něj přestala soustředit, klidně si dám ten onen desátek ještě jednou. Často se modlím právě za lidi okolo sebe. Potkávám ty, co si nadávají, nemocné, staré lidi, a za ty všechny se v tu chvíli chci speciálně modlit. A sice není ideální modlit se růženec po desátcích, ale uprostřed náročného uběhaného dne mi to příjde lepší, než nic.

Mám dlouhodobý problém se zapamatováním jednotlivých tajemství, jejich pořadí atd. Dlouho jsem u sebe nosila papírky, takový malý taháčky, který se ale většinou časem téměř rozpadli, podle intenzity používání. Nedávno jsem si pořídila po letech nový telefon, a tak jsem se ho rozhodla využívat k dobrým věcem, tedy, do poznámek jsem si vypsala všechny tajemství,  takže teď mám svou externí paměť pořád s sebou:-)!

Bohužel, idea růžencekaždý den je většinou nereálná, buď nestihnu nebo zapomenu.... a tak se snažím alespoň o desátek denně:-)!

 

 

 

PS: Jedno malé doporučení: Není moc dobré se modlit růženec ve velké únavě. Hrozí pak, že někdy, stejně jako já vymyslíte úplně nové tajemství, a všichni okolo se začnou smát, jen vy nechápete, co se děje:-):-):-)!

 

Zobrazeno 1781×

Komentáře

ObiSkyWalker

Prý se vyplatí modlit se růženec pokud nemůžeš usnout :-)

Jasminecka

Obi: Oveřeno! :))

Didi

U mně to nefunguje:(.

pavli

Růženec v autě mi připomněl, že mě párkrát napadlo, jestli cestující v protijedoucích autech nepřemýšlí nad tím, jestli si tak svorně po cestě zpíváme nebo co :D

petuliiiiiiinka

to je úžasná modlitba. já mám doma naštěstí ségru, s kterou se více-méně úspěšně hecujem jít se ho modlit. a protože se ho modlíme většinou ve dvou, chápu co myslíš tím posledním odstavcem :D pak už je po modlení, protože se nemůžem přestat chechtat :)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio